Beton Parlatma

Bu gerçekleşirken beton zemininizin tozumazlık, kaymazlık gibi özelliklere sahip olup eskisinden daha güçlü bir yapıya gelmesine ne dersiniz?

Beton zeminlerinizin mermer ya da granit parlaklığında olmasını ister misiniz?

Bu gerçekleşirken beton zemininizin tozumazlık, kaymazlık gibi özelliklere sahip olup eskisinden daha güçlü bir yapıya gelmesine ne dersiniz? Peki bütün bunların, diğer alternatiflere nazaran, çok kısa bir sürede, uygun maliyetle ve 20 yıla kadar varan garantiyle olması hakkında ne düşünürsünüz? Yakın zamana kadar mümkün olmayan beton parlatma uygulaması, gelişen teknolojinin sonuçlarından biri olarak ortaya çıkan uygun bileşenli kimyasallar ve yeni nesil beton yüzey hazırlama makineleri sayesinde, tecrübeli ellerde artık mümkün! Üstelik tüm dünyayla aynı anda Türkiye’de!

1. Beton parlatmanın tercih nedeni nedir?

Beton parlatma uygulamalarının diğer zemin alternatiflerine oranla birçok üstün yanı bulunmaktadır.

Bunlar;

• Beton dayanıklılığını arttırması

• Beton tozumalarını tamamen engellemesi

• Düşük uygulama maliyeti

• Bakım ve temizleme kolaylığı

• Düşük bakım masrafları

• Işık yansımalarını arttırarak enerji tasarrufu sağlaması

• Betonun kayma direncini arttırması

• LEED sertifikasına uyumlu olması

Parlatılmış betonun ortalama kullanım ömrünün diğer yüzey kaplama alternatifleriyle kıyaslandığında kat kat fazla olması, beton parlatma uygulamalarının depolarda, üretim tesislerinde, büyük mağaza ve yapı marketlerde, ofis binalarında, otellerde, hastanelerde, restoranlarda okullarda, hastanelerde, otoparklarda ve devlet binalarında tercih edilmesinin en önemli sebebidir. Özellikle yoğun ayak trafiğinin olduğu ve ağır iş makinelerinin ve forkliftlerin çalıştığı zeminlerde dayanımının çok fazla olması ve tekerlek izlerini en aza indirmesi sebebiyle en uygun zemin çözümüdür. Beton yüzeyler bir kere parlatıldıktan sonra temizlenmesi sadece paspas ve su ile çok kolay bir şekilde yapılabilir, cila, wax ve herhangi kaplama malzemesi kullanılmasına gerek olmadığından, kimyasal maliyetleri, uygulama süresi ve işçilik maliyetleri de ortadan kalkmış olur. Parlatılmış beton yüzeylerin kayma direnci, sadece perdahlanmış beton yüzeylere oranla çok daha fazladır. Parlatılmış beton, ahşap döşemeler, mermer ve granite oranla yaklaşık %40 daha az kaygan bir zemindir. Parlatılmış beton yüzeylerin ışığı mükemmel bir şekilde yansıtması ise otel lobileri, ofisler ve restoranlar için en önemli estetik faydalarından biridir. Ayrıca üstün ışık yansıtma özelliği sayesinde aydınlatma için gerekli ışık miktarında önemli oranlarda düşüş sağlar ve %40lara varan elektrik tasarrufu sağlamaktadır.

Beton yüzeyler parlatıldıktan sonra kullanılacak değişik özelliklerdeki C2 Seal ürünleri sayesinde hem beton parlaklığını ve görünümünü daha da mükemmelleştirmek hem de beton zeminin suya, yağlara asitlere ve her türlü kimyasallara karşı direnç kazanmasını sağlamak mümkündür.

Ayrıca iç ve dış mekanlar için özel üretilmiş boyalarla beton zeminlerinizi renklendirerek, dayanıklı ve dekoratif zeminler elde etmek de mümkündür. Betonun üzerine hayal gücünüzle sınırlandırılmış, dekoratif şekiller yapmanın yanı sıra, firma logoları, uyarı ve işaretler ve ayırıcı çizgiler uygulamakta mümkündür. Kullanılan beton renklendirici boyalar transparan olup, beton içine penetre olur. Betonun içine nüfuz eden boyalar betonun kendi yapısını kapatmadan, betonu renklendirilir. Yüzeye sürülen boyalar gibi aşınması, kazınması, kalkması ve silinmesi mümkün değildir. Beton renklendirme eski ve yeni betonlara uygulanabilir.

2. Beton parlatma her türlü beton zemine uygulanabilir mi?

28 günlük kürlenme süresini doldurmuş her türlü beton zemin parlatılabilir. Parlatma için beton zeminin yeni veya eski olmasının bir önemi yoktur. Tabii ki taze ve güzel bir şekilde perdahlanmış beton yüzeyler, eskimiş, aşınmış, çok kötü durumdaki beton yüzeylere oranla daha az kazıma, honlama ve parlatma basamağına ihtiyaç duyduklarından, parlatma prosesi de daha hızlı ve ekonomik olur. Yüzeyi çok kirli, çatlaklar ve çukurlar bulunan beton yüzeylerin tamiratı yapılarak parlatılması da mümkündür, tabi ki beton yüzey parlatma basamaklarına başlamadan önce, yüzey ne kadar güzel ve sorunsuz ise parlatma sonrası elde edilecek yüzey de bir o kadar kusursuz ve güzel olur. Sert beton yüzeylerin parlatma prosesi sonucu elde edilen parlaklık düzeyi, yumuşak betonlara oranla çok daha çarpıcı ve estetik olmaktadır. Eğer parlatılacak zemin çok güzel bir şekilde perdahlanmış, beton döküldüğünde hava kabarcıklarının tamamen çıkartılması için vibrasyonu iyi bir şekilde yapılmış, betonun çatlamasını engellemek için BETONFIBER Polipropilen Lif katkıları kullanılmış ise parlatıldıktan sonra elde edilecek sonuç da bir o kadar mükemmel ve estetik olur.

3. Beton yüzey sertleştirici kimyasalları kullanmak şart mıdır?

Sıvı yüzey sertleştiriciler ile betonun yoğunluğunu arttırmak ve yüzeyini sertleştirmek, betonu parlatmaya hazırlamak konusunda oldukça önemli bir basamaktır. Beton yüzeyini mümkün olan en iyi parlaklık derecesine kadar parlatabilmek için yüzey sertleştiricilerin kullanılması gereklidir. Lityum içerikli sıvı yüzey sertleştiriciler betonun içine penetre olarak çimento ile reaksiyona girer, yüzeyi genleştirerek sertleştirir ve betonun tozumasını tamamen ortadan kaldırır. Özellikle yumuşak beton zeminlerde sıvı yüzey sertleştiricilerin kullanılması çok daha önemlidir. Eğer zemin çok yumuşak ise sıvı yüzey sertleştiricilerin zemine birkaç kat uygulanması gerekebilir. Sıvı yüzey sertleştirici kullanılmayan yumuşak beton zeminlerde kazıma ve honlama basamaklarında betonun dağılması ve agregaların koparak zeminde çukurlar bırakması gözlemlenebilir.

4. Beton zemin yüzeylerin tozumasını engellemek için beton parlatma mı yapılmalıdır?

Hayır, eski beton zeminlerinin gözeneklerini açmak ve kiri uzaklaştırmak için birkaç basamak silim yapıldıktan sonra lityum içerikli sıvı yüzey sertleştirici kullanılması beton zeminlerinizin tozumasını tamamen engelleyecektir. Parlatma basamakları beton zemininizin darbe dayanımını ve mukavemetini arttıran, estetik olarak çok daha güzel görünmesini sağlayan ve tozumayı engellemeye katkıda bulunan basamaklardır.

5. Eski beton zeminleri renklendirmek için beton parlatma uygulamasını yapmak şart mıdır?

Hayır, eski beton zeminlerinin gözeneklerini açmak ve kiri uzaklaştırmak için birkaç basamak silim yapıldıktan sonra lityum içerikli renkli sıvı yüzey sertleştiriciler kullanılarak beton zeminlerinizin hem tozumasını engellemek hem de renklendirmek mümkündür. Tabi ki renklendirildikten sonra parlatılan zeminler çok daha estetik olacaktır.

6. Beton parlatma uygulamalarının avantajları nelerdir?

• Tek uygulamada beton ömrü boyunca dayanım sağlar.

• Beton tozumalarını tamamen engellediği gibi beton zeminlerin nefes almasına da olanak verir.

• Yoğun ayak trafiği ve forklift, kamyon gibi ağır endüstriyel araçların dolaştığı zeminler için en uzun ömürlü ve en ucuz zemin seçeneğidir.

• Yüzey mukavemeti çok fazladır.

• Diğer alternatifleriyle kıyaslandığında bakım maliyeti en az olan zemin seçeneğidir. Beton bir kere parlatıldıktan sonra 5-10 sene sadece su ve paspas ile temizlenmesi yeterlidir. Çok uzun süreler sonra dışarıdan gelen kum ve benzeri abrasif maddeler yüzünden yüzeyde çok küçük çizikler oluşabilir. Bu çizikler parlaklığın ilk günkü mertebeden uzaklaşmasına sebep olabilir. Bu aşamada ise son 2-3 silim basamağı tekrarlandığında, betonunuz ilk günkü parlaklığını geri kazanır.

• Beton mekanik olarak elmaslarla bir kere parlatıldığında, herhangi bir kaplama malzemesi gibi soyulması veya kalkması söz konusu değildir. Parlaklığını çok çok uzun süre korur. Parlatıldıktan sonra cila veya parlatıcı kimyasal kullanılmasına gerek yoktur.

• Aşınmalara karşı çok dirençli olduğundan, kullanım ömrü en uzun zeminlerden biri denilebilir.

• Yanmaya karşı tamamen dirençlidir.

• Uygulaması çok kolaydır ve uygulama sırasında zemin kullanılmaya devam edilebilir. Örneğin bir fabrika, depo, otopark, veya büyük süpermarketlerin beton zeminleri parlatılırken, zemin kullanılmaya devam edilebilir.

• Kokusuzdur ve uçucu organik bileşikler içermez.

• Işığı yansıtma özelliği sayesinde aydınlatma masraflarını %40’a kadar azaltır.

• Asit ve her türlü kimyasallara ve suya dayanıklıdır.

• CHPS sertifikası (Collaborative for High Performance Schools). Parlatılmış beton tamamen hijyenik olduğundan ve alerjik olmadığından gıda işleme tesislerine uygundur. Ayrıca Amerika’da bütün okul zeminleri parlatılmış betona dönüştürülmektedir.

• NFSI (National Floor Safety Institute) Sertifikası. Kaymaya karşı yüksek sürtünme katsayısı.

• OSHA & ADA sürtünme katsayısı gereksinimlerini fazlasıyla karşılar. Kuru zeminlerde kayganlık parametresi 0,59 ile 0,86 ADA (American Disability) arası, ıslak zeminlerde kayganlık parametresi 0,50 ile 0,79 ADA arası ile parlatılmış beton yüzeyler en güvenli yüzeyler arasındadır.

• Çevreye dost, “yeşil bina” ürünü doğaya saygılı uygulama prosedürü olarak bilinmektedir.

• Eski veya yeni projelerde parlatılmış beton kullanılması LEED sertifikası için puan kazanmanıza yardımcı olur.

7. Beton parlatma sırasında agregaların görünmesi şart mıdır?

Hayır, agregaların gözükmesi istenmiyorsa, ilk silim basamağı daha ince elmas tanecikleri bulunan taşlarla yapılarak, betonun sadece yüzey kısmının parlatılması sağlanabilir.

Eğer beton yüzeyinde derin çizikler veya çukurlar varsa bu çizik ve çukurları yok etmek için beton yüzeyi çukurların en alt noktasına kadar silinerek bu çukurlar ve çizikler yok edilir. Bu durumda betonun içindeki agregalarda ortaya çıkartılmış olunur.

8. İdeal bir parlak beton zemin için kaç aşamalı silim yapılmalıdır?

Bu tamamen betonun durumu ve istenen parlaklık derecesine göre değişmektedir. Eğer betonun yapısındaki agregaların ortaya çıkartılması isteniyorsa veya beton yüzeyi bozuksa daha kaba elmaslarla başlanıp daha fazla basamakla betonun parlatılması sağlanır. Beton yüzeyi oldukça pürüzsüz ise daha ince elmaslarla başlanıp, daha az basamakla parlaklık sağlanabilir. Bu 4 basamak ile 12 basamak arasında olabilir.

9. Önceden epoksi kaplanmış yüzeye beton parlatma uygulaması olur mu?

Daha önce epoksi kaplanmış bir yüzey özel epoksi temizleme elmaslarıyla silinerek ilk olarak epoksinin tamamen beton yüzeyinden temizlenmesi gerekmektedir. Epoksi temizlendikten sonra beton parlatma basamaklarına geçilebilir.

10. Beton parlatma işlemi bittikten sonra oluşan parlaklık ne kadar kalıcı olur?

Bu süre tamamen betonun yapısı ve kullanım şekline göre değişir, sert beton zeminler parlaklıklarını yumuşak zeminlere oranla çok daha uzun süre korurlar. Günlük olarak temizliği yapılan beton zeminler parlaklıklarını 5-10 sene koruyabilirler. Zamanla yıpranan parlaklıklarını kaybeden zeminler çok basit birkaç basamak silim ile tekrar ilk günkü parlaklık ve canlılığını kazanırlar.

11. Beton zemine uygulanan parlatma işleminden sonra kayganlık oluşur mu?

Hayır, tersine parlatılmış betonun kayma direnci, işlem görmemiş betona oranla daha fazladır. Yani beton parlatıldıkça kayganlığı da azaltılmış olur.

12. Beton parlatma uygulamaları alışveriş merkezleri ve otel lobileri gibi zeminler için uygun mudur?

Özellikle Amerika ve Avrupa’da yeni yapılan alışveriş merkezleri ve otellerde dekoratif parlak beton zeminler tercih edilmektedir. Beton yüzeyleri istenildiği gibi renklendirilebildiği hatta betonun içine renkli cam parçaları, midye kabukları ve renkli dere taşları atılarak ışıl ışıl parlayan mükemmel dekoratif zeminler oluşturulabilir. Bu tip dekoratif beton zeminler, alternatiflerine oranla çok uzun kullanım ömrü, dayanımının çok daha fazla olması, çevreye dost olmaları, yatırım ve bakım maliyetlerinin ucuz olması gibi sebeplerden ötürü hemen hemen bütün yeni projelerde tercih edilmektedir.

13. Beton zemin parlatmanın çeşitleri nelerdir? Parlaklık derecesini seçebiliyor muyuz?

Evet. Beton zemininizin kullanım amacına uygun olarak mat, yarı mat, tam mat ve ayna düzeyinde parlaklık olmak üzere çeşitli seviyelerde parlaklık verebilmekteyiz.

MAT PARLAKLIK: Kapalı garajlar, operasyon hareketliliği olan depolar veya kapalı alanlar mat parlaklık için akla gelen ilk uygulama alanları olmakla beraber fabrikalar, değişik ölçekte üretim tesisleri, açık kabul alanı olan firmalar, açık oto parklar da bu türden yüksek mukavemetli, lastik izi bırakmayan mat zemin görünümü tercih eden kuruluşların başında gelmektedir. Tozumazlık özelliğinin olması da başta sağlık olmak üzere bir çok avantajlar sunar.

YARI MAT PARLAKLIK: Yarı mat parlaklık fazla göz önünde olmayan bunun yanı sıra işlevsel olarak zemin üzerinde belli bir yoğunluğun yaşandığı mekanlarda başta tercih edilmekle birlikle, maliyet noktasında daha hesaplı oluşu ve diğer beton zemin parlatma türlerinde olduğu gibi hijyenik bir yapı sunması da seçim noktasında kararı etkileyen faktörlerdendir. Alış veriş merkezlerindeki arka plan koridorları, hastane, sağlık ocakları, kamu ve benzeri kuruluşların atıl bölgeleri de bu türden bir parlatma tekniğinin uygulanabileceği yerler olduğu gibi aşırı ışık yansımasının istenmediği gemiş balkonlar, villa önleri gibi yaşam mekanlarında da tercih edilebilmektedir.

TAM PARLAKLIK: Alışveriş merkezleri, süpermarketler, oteller, mağazalar, kültür ve sanat merkezleri gibi yüksek kalitenin artık normal bir standart olarak kabul edildiği mekanlarda tercih edilmekle beraber beton zeminin olduğu aklınıza gelebilecek her yerde uygulanabilir olup değer verdiğiniz kitlenizde mükemmel bir izlenim bırakır. Bunun yanı sıra diğer tüm beton yüzey uygularımızın sunduğu hijenik, leke dayanıklılığı, lastik izi tutmazlığı, çatlamazlık, tozumazlık, aşınmazlık gibi bütün özelliklere haizdir. Pürüzsüz yüzeyi ile katma değer sunan bir uygulama olup yatırımlarınızı korur ve değer kaybını oluşumunu engellemeye de yardım eder.

AYNA PARLAKLIK: Hızla gelişmekte olan günümüz teknoloji dünyasındaki iletişim hızı artık görselliğe bir başka deyişle estetiğe daha da fazla bir önem yüklemekte. Tüketicilerin bilinç seviyelerinin artması sonucu talepler de artıyor ve bu talepleri karşılayabilmek artık bir kalite göstergesi olmuş durumunda. Bir başka deyişle müşteriler tarafından tercih edilmede artık çok daha fazla önem kazanmış bir belirleyici kriter. Düşünün, müşterileriniz kuruluşunuza geldiğinde ayna parlaklığında bir zemin dikkatlerini çekiyor ya da çalışanlarınıza böyle bir zemin sunduğunuzu düşünün. Her iki durumda da verdiğiniz mesaj insana değer verdiğinizdir.

14. Beton parlatma uygulasının yanı sıra diğer uygulamarınız da var mıdır?

Evet, vardır. Beton zemin kazıma (beton silim), Beton zemin tozumazlık, Beton zemin temizleme, Beton zemin tamirat, ve Beton zemin renklendirme hizmetlerimiz de bulunmaktadır.


BETON ZEMİN KAZIMA (BETON SİLİM):
 Eski, yıpranmış, ağır şartlarda kullanılmış yapılarda mevcut zeminleri düzeltmek veya üzerine kaplama yapılmayacak tepsi perdahı düzgün yapılmamış zeminlerde veya epoksi zemin kaplamsı uygulaması öncesi yüzey hazırlığı amaçlı Endüstriyel zeminlerin beton yüzeyi üzerinde genellikle çeşitli boyalar, epoksi kaplamalar veya dolgu malzemeleri bulunmaktadır. Betonun üzerinden bu kaplama ve dolgu malzemelerinin uygun makina ve ekipmanlarla temizlenmesi işlemine “Beton Zemin Kazıma” işlemi denmektedir. “Beton Zemin Kazıma” işlemini yapan makinaların altında farklı özellikte elmaslar bulunmaktadır. Makinaların ağırlığı ve dönüş hızı ile bu elmaslar beton yüzeyin 1 – 2 mm kazınmasını sağlar. Kazıma sırasında ortaya çıkan tozlar endüstriyel vakum makinaları ile ortamdan alınır ve uzaklaştırılır.


BETON ZEMİN TOZUMAZLIK: 
Beton Zemin Tozumazlık, düzgün perdahlı dökülmüş zeminlerde sadece tozumazlık elde etme amaçlı lityum silikat sıvı yüzey sertleştirici uygulaması ile edilen ve yaklaşık 20 yıl beton yüzeyde tozumazlık garantisi verilebilen bir uygulamadır. Beton zeminler, hangi koşullarda ve amaçla dökülmüş olursa olsunlar zamanla yüzey üzerindeki aktivitelere bağlı olarak meydana gelen aşınmalardan etkilenerek tozuma yaparlar. Bu çoğu zaman soluduğumuz havada gözle görülemeyen zerrecikler halinde olup, sağlığımızı tehdit eder hale gelebilir. Ötesinde, bu zemin üzerinde bulundurduğumuz malzeme ve ürünlerimizin yüzeyine çökerek ürün ömrüne etki eder. Görüldüğü üzere işlem görmemiş beton zemin sağlığımız ve ürünlerimiz için büyük tehdit olma noktasındadır. Apronlar, fabrika alanları, küçük atelyöler, üretim tesisleri, kapalı garajlar ve depolar bu uygulamanın en çok tercih edildiği alanlardır.


BETON ZEMİN TEMİZLEME:
 Beton yüzeylerde leke ve renk kusması benzeri kirlilikler olduğunda ilk akla gelen temizleme yöntemleri istenilen sonuçları çoğu zaman vermeyebilir. Beton Zemin Temizleme aynı zamanda bir takım kimyasalar malzemeler kullanıp fırça ve benzeri malzemelerle manuel olarak yapılacak bir işlem de değildir. Dikkat edilmesi gereken nokta, temizlikten sonra aynı durumların kısa sürede tekrar ortaya çıkmasını engellemekdir. Özellikle endüstriyel zeminlerde oluşan yağ, zift gibi ağır kirler bir müddet sonra mevcut operasyon veya üretimi etkileyecek noktaya gelir. Gerekli önlem alınmadığı takdirde zor oluşan bu leke ve kirlilikler kolay bir şekilde büyürler.


BETON ZEMİN TAMİRAT:
 Beton yüzeylerde zamanla çatlak oluşumu, en azından derz açma gibi önlemler alınmazsa kaçınılmazdır ve bunun sonucunda da doğal olarak zemin üzerinde boşuk ve çukurların oluşması gerek mevcut iş akışımızı ve hepsinden önemlisi sağlımızı tehdit eder hale gelir. İlk aklam gelen yöntem bir takım kimyasal harçlarla bu boşlukların doldurulması işlemidir ve bugün de kullanılmakta olan teknik budur. Dikkat edilmesi gereken nokta bu tip beton zemin üzeri çatlak, boşluk ve çukurların doldurulması işleminin nasıl yapılacağı olup sağlık yönünden ve ergonomik olarak optimize edilmiş bir yöntemle uygulanmasıdır; ki bu noktada Beton Zemin Tamirat tartışmasız tecrübe gerektiren bir durumdur.
Beton içindeki agrega cinsi ve yoğunluğu, donatı durumu, bulunulan hava koşulları ve zemin üzeri aktivite yoğunluğu işe başlamadan önce dikkat edilemsi gereken faktörler olup, bu ve benzeri bilgiler ışığında elde edilen sonuçlara göre beton zeminin tamiratı işlemi planlanır.


BETON RENKLENDİRME: 
Beton zemin renklendirme, zemininizin Türkiye distribütörü olduğumuz uluslar arası firmaların belge onaylı çevre dostu renkli kimyasalları ile tepkimesi sonucu oluşan renklendirme işlemidir. Beton tozumazlık ve parlatma uygulamasıyla beraber kullanılacak zeminlerin artistik renklendirme ve şekillendirme ile görsel estetiğinin arttırılması sonucu elde edilir. Sadece görsellik amaçlı olmayıp beraberinde beton zemininize tozumazlık, güçlenme ve parlama gibi bir çok avantajı da katmaktadır. Süper marketler, alışveriş merkezleri, butik ve benzeri mağazalar, perakende satış noktaları, plazalar, Beton zemin renklendirme için akla gelen ilk yerler olup sunduğu estetik ve ayırt edicilik avantajları da göz önüne alındığında mekanlara gerçek manada değer katan bir uygulamadır. Beton zemininiz sadece renklendirilmiş olarak kalmaz, zemin tozumazlık, mevcut beton yüzey sertleştirilip güçlendirilmesi, kaymazlık, cam parlaklığı gibi avatanlar da sunar. Bu işlem de diğer uygulamarımızda olduğu müşteri memnuniyeti doğrultusunda bahse konu zemin cinsine göre 20 yıla varan garanti süreleri verebilmekteyiz.

Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir